Rendtársaink

A közösség 14 nővér fogadalomtételével a pécsi bazilika altemplomában augusztus 1-én jött létre. Grősz József érsek Kalocsán 1943-ban adta meg jóváhagyását. Fő karizmánk a plébániák, a templomok, a hívek, a papság szolgálata (hitoktatás, kántorizálás, iroda stb.), apostolkodás, lelkigyakorlatok vezetése,
család-, élet- és ifjúságvédelem, szociális segítés.
Imádság hazánkért és egyházunkért. Mindig és mindenütt hirdetni – és élni – Isten Országának evangéliumát! Táplálékunk a napi szentmise és szentáldozás, a zsolozsma és a szentségimádás.

Nővérek

Prohászka püspök úr gondolata nyomán 1935-ben alakult közösséget 14 nő összefogása hozta létre, melyet Grősz József érsek hagyott jóvá.
Az alapítók célja az volt, hogy Istennek és az egyháznak fogadalommal elkötelezett, magasan képzett munkatársakat állítson az egyházközségekben a plébániák és a lelkipásztorok szolgálatára.
Tevékenység: A hitoktatástól az irodavezetésen át a templomtakarításig, végtelenül sokszínűek a feladataink.
Részben közösségben élünk: A Központi házban van a noviciátus, és ide vonulhatnak vissza a nővérek, pihenésre, lelkigyakorlatra, szabadságra.
A plébániákon ideális esetben 2-3 nővér lakik és dolgozik együtt, ahogy a szükség kívánja.

Gaál Mária – vezetőnővér

Fiatal lány koromban hat saját gyermekre vágytam. Álmaim másként teljesültek. Szétszóratásban élő vincés nővérek laktak szülőfalumban. Ápolónőként dolgoztak, szüleimmel is jó kapcsolatban voltak. Láttam, ahogy ők tevékenykedtek a templomban, segítették az atyák munkáját. Jól emlékszem a gyermekkori élményre: a karácsonyi előkészületeknél a kezembe adták a kis Jézus szobrát, és én helyezhettem el a betlehemben. Talán ez volt az első „egyházközségi munkám.
olvasd tovább»

Oláh Éva Veronika – nővér

„Késői hivatás vagyok, és azokhoz a szőlőmunkásokhoz tudnám magamat hasonlítani, akik Máté evangéliumában ácsorogtak a piactéren, mert saját hibájukon kívül nem fogadta őket fel senki. Utazási irodánál dolgoztam, mindig emberekkel foglalkoztam. Könnyen meg tudtam őket szólítani, és szívesen meghallgattam a másikat, ha valamilyen problémáját meg akarta velem osztani. Testvérem nem volt, de számos unokatestvéremmel szerettem együtt lenni. Mindig vágytam a közösségre.
olvasd tovább»

† Gáti Edit Ágnes – nővér

1925-ben születtem. Rákosszentmihályon laktunk, itt jártam polgáriba, majd Pestre középiskolába. Akkor még nem gondoltam arra, hogy szerzetes legyek. Kongreganista voltam. Társaim közül többen beléptek az Egyházközségi Nővérek Társaságába. A Társaság főnöknője nyáron azzal küldte haza őket, hogy mondják el környezetükben a fiataloknak, hogy szívesen fogadnak vendégeket lelkigyakorlatra. A nővérek ekkor Kalocsán működtek. Édesanyám elengedett egy lelkigyakorlatra, később aztán meghívtak nyaralni és -fél napos munkára- dolgozni is. Így kerültem kapcsolatba velük és ezen két alkalommal nagyon megszerettem a nővéreket és az ottani életet.
olvasd tovább»

† Endrődi Emma Rita – nővér

„Templomot szerető gyerek voltam, szívesen vettem részt az egyházközség életében. Később a fővárosba kerülve, mint diáklány, lelkesen bekapcsolódtam az akkor alakulófélben lévő Szent Rita egyházközség munkájába. Úgy éreztem, ha lenne egy olyan intézmény, ahol teljes állásban az egyházközségben dolgozhatnék, örömmel végezném ezt a munkát. Ez a vágyam egyetemi éveim alatt teljesült, amikor találkoztam valakivel, aki az Egyházközségi Nővérek Társaságának tagja volt” – meséli Endrődi Emma Rita nővér hivatásának kezdetét.
olvasd tovább»

Jelöltek

Motika Teréz

Pilisszántó

Társult tagok

Olyan nők közössége, akik, egyházi-egyházközségi munkát végezve, megismerkedtek velünk, nővérekkel, és azóta évenkénti ígérettétellel kapcsolódnak hozzánk.
Szeretetükkel, imáikkal, munkájukkal támogatnak minket. Havonta részt vesznek nálunk lelkinapon, és segítenek az évenkénti lelkigyakorlat megszervezésében, melynek keretében, két éves képzés után az újak is ígéretet tehetnek.

Antalné Csukor Edit

Piliscsaba

Hatháziné Csukor Ágnes

Bátaszék

Környei Istvánné Erzsike

Budapest – Rákoshegy

Maróthi Mária

Piliscsaba, Magdolna-völgy

Nagy Józsefné Ági

Budapest – Rákoshegy

Réthy Mária Bori

Nagykovácsi

Rittgasszerné Varga Melinda

Bácsalmás

Sági Ferencné Anna

Bicske

Szabó Katalin

Pilisvörösvár

Rátkai Károlyné Erzsike

Budapest – Rákoshegy

Csukorné Kóródi Anikó

Báta

Gruber Mária

Budapest, Szent Kereszt Templom

† Gorócz Dénesné Aranka

Budapest – Rákoshegy

Társult tag jelöltek

Cseh Zsuzsa

Fülöp Ildikó

Kistörő Lászlóné Marika

Sadecky Ilona

Schamberger Nóra

Szentkereszti Andrea

Baráti kör

Azok a plébániákon feladatokat szívességből elvállaló, vagy főállásban dolgozó nők, akik ismerik a közösséget, lehetőség szerint évente részt vesznek a Központban tartott lelkigyakorlaton, ahol közelebb kerülhetnek a Társaság lelkiségéhez, és kb. 2 év után Társult Tagok lehetnek.